Zwangerschap gerelateerde bekkenproblematiek

Tijdens de zwangerschap, gedurende de bevalling en de eerste weken na zwangerschap bestaat er een verhoogde kans op het ontstaan van pijn in het bekkengebied. Nemen deze pijnklachten duidelijk toe tijdens en/of na bewegen dan zou er sprake kunnen zijn van bekkenpijn. Maar wat is bekkenpijn nu eigenlijk precies.

Oorzaak

Tijdens de zwangerschap vindt er onder invloed van zwangerschapshormonen een natuurlijke verweking van de gewrichtsbanden in het lichaam plaats. Vooral de banden rond het bekken kunnen soms door deze verweking niet meer voldoende steun geven aan de bekkengewrichten en raken overbelast.

In sommige gevallen kan deze overbelasting leiden tot pijnklachten en problemen bij het bewegen in het dagelijks leven. We spreken dan van bekkenpijn. Deze (pijn)klachten bevinden zich meestal in het gebied van schaambeen, liezen, heupen, billen en onderrug. Daarnaast kan men last hebben van extra vermoeidheid door pijn. De plaats en de ernst van de klachten kunnen per persoon en per zwangerschap verschillen.

Bekkenpijn is vooral merkbaar tijdens en na dagelijkse houdingen en bewegingen, zoals:

 • lang in dezelfde houding zitten, staan en/of liggen
 • (trap)lopen
 • omdraaien in bed
 • op èèn been staan (bijvoorbeeld afstappen van de fiets of broek aantrekken)
 • vrijen
 • bukken/tillen
 • autorijden
 • fietsen

De pijn en de daaruit voortvloeiende vermoeidheid kunnen gevolgen hebben voor het deelnemen aan gezinsleven, werk, sociaal leven en sport. Veel vrouwen met bekkenpijn merken dat zij zich in het dagelijks leven minder vanzelfsprekend kunnen bewegen. Onbewust wennen zij zich een verkeerde houding aan om het bekken te ontzien, maar vaak blijkt dit juist averechts te werken en nemen de klachten hierdoor alleen maar toe. Een oefentherapeut kan helpen om een voor het lichaam zo gunstig mogelijk houdings- en bewegingspatroon aan te leren, waardoor het bekken minder wordt overbelast.

Voorafgaand aan de behandeling vindt er een uitgebreid vraaggesprek plaats, zodat de oefentherapeut een indruk krijgt van de klachten, beperkingen en de invloed van de klachten op het dagelijks leven.

Aansluitend vindt er een houdings- en bewegingsonderzoek plaats. Daarbij wordt uiteraard naar de houding gekeken, maar ook wordt er gekeken naar de stand en de bewegelijkheid van bekken, wervelkolom en heupen.

De oefentherapeut legt uit wat de belangrijkste bevindingen zijn en stelt vervolgens een individueel behandelplan op, waarbij rekening wordt gehouden met de persoonlijke situatie en individuele mogelijkheden.

Tijdens de behandelingen leer je door middel van gerichte oefeningen je houdings- en bewegingspatroon te verbeteren en toe te passen in je dagelijkse bezigheden.

De individuele behandeling tijdens de zwangerschap is gericht op:

 • het verlichten van pijn
 • het geven van kennis en inzicht omtrent bekkenpijn
 • het verbeteren van het houdings- en bewegingspatroon
 • het vinden van een balans tussen rust en activiteit
 • het voorbereiden op de bevalling en de kraamperiode

Onze behandelmethode is gebaseerd op de methode Cecile Röst, een methode waarmee behandeling van bekken- en lage rugklachten mogelijk is. De afgelopen jaren is er regelmatig onderzoek naar de methode gedaan en zijn er verschillende wetenschappelijke artikelen met goede kritieken verschenen. Meer informatie vind je op www.rosttherapy.com en in het door Cecile Röst geschreven boek: “Bekkenpijn tijdens en na de zwangerschap”.

Certificering en registratie

Om de kwaliteit van therapeuten die de methode Cecile Röst gebruiken te waarborgen is er een examen ingesteld waarmee een certificaat behaald kan worden. Onze oefentherapeut Marlous is in het bezit van dit certificaat en daarmee ook opgenomen in de lijst van geschoolde therapeuten.

error: Content is protected !!